Poppels Shareholder Meetup

Några av oss från Hopsan som har ägarandel i Poppels var på plats när Shareholder Meetup 2023 gick av stapeln. Det var en heldag på bryggeriet i Jonsered som var mycket välordnat och väldigt trevligt.

Alla var förväntansfulla och kön var lång när alla skulle in samtidigt. Både Magnus och Elin är delägare och poserar stolt vid tavlan där namnen finns uppsatta på guldplaketter.

Aktiviteter som blindprovningar, bryggeri-visningar och food-pairings gjorde hela eventet kul och många anställa var på plats för att svara på frågor och socialisera med alla små och stora delägare.
Nedan Magnus och Edvin (bryggare på Poppels) snackar lagrad stout och bryggning i allmänhet.

Efter en heldag i Jonsered så hade vi (tillsammans med många andra andelsägare) bokat bord på Poppels Citybryggeriet. En specialkomponerad meny och mycket husöl!
Många sköna skratt och trevliga samtal med nya och gamla bekanta.

Besök på Braunstein

Efter de värsta härjningarna med Corona kunde vi återse våra vänner på Braunstein. Bra snack med Michael (en av bröderna som grundade Braunstein). Fick bra tips och passade på att återfylla ett whiskyfat.

Michael från Braunstein och Magnus från Hopsan

I härligt avslappnad stämning så shoppade loss på både öl och whisky. Genomförde provningar på bägge. Fick möjlighet att se och begagna deras ny Pakhus.

Det är alltid värt ett besök på Braunstein nere i Köge. Något vi starkt rekommenderar!

Provsmakning med Poppels Bryggeri

Eftersom vi är delägare i Poppels (en mycket liten andel) så fick vi uppleva något helt nytt. Istället för det planerade aktieägarmötet som pga. av Covid-19 inte kunde hållas blev alla aktieägare istället inbjudna till ett live-event över google-länk. Digital Öl & Snack-provning för delägare, Poppels i samarbete med Studie Pi.

Förberedelsen vara att
– Ställ fram 4 stycken glas till varje person som skall delta på ölprovningen
– Köp in öl och snacks (se inköpslista nedan eller illustrationsbilden ovan)
– Se till att dryck och snack har rätt temperatur (står oftast på burk, flaska eller förpackning)
– Internetuppkoppling och något att titta på (tex smartphone, dator eller använd cromecast/appletv för att titta på TV:n)

Ett MYCKET lyckat event där personalen på Poppels såg ut som de inte gjorde annat på dagarna än att sända live från bryggeriet. Avslappnat, lärorikt och trevligt i alla dess delar. Sedan vart man ju lite småbladig så där på torsdagskvällen.

Besök på Poppels bryggeri i Jonsered

Vilken härlig känsla att se hur Poppels bryggeri har utvecklats. Deras nya lokaler i Jonsereds gamla anrika fabriker ger en inraming till hantverksbryggningen som slår det mesta.

Vi fick möjligheten att se bryggeriet innifrån men guidad hjälp av deras duktiga bryggare. Innan vi drog igång så pratade Mats Wahlström, deras VD, några ord om hur det hela startade och drog lite anekdoter från deras tidiga historia. Sedan tog bryggmästare Daniel Granath över och gav oss en ordentlig dos av Poppels ways-of-working och hur han såg på framtiden.

Hela visningen leddes av community leader Sara Silow, sannolikt ett av Poppels smaraste värvningar, trevligare person får man ju leta efter. Tillgäglig, informativ och glädjespridande.

Det som var riktigt intressant var att man känner igen sig som hembryggare. Det hela är bara uppskalat en nivå (eller två). Det är verkligen ett hantverk fortfarande trots att batchern nu uppskalade. Sedan var lokalen snygg, ren och med sin historik väldigt tilltalande. Synd att vi har några mil till Jonsered, annars hade vi varit stammisar på deras bryggeri-restaurang “Poppels Öl & Mat”

Belgoträffen 2019 – En silvermedalj!

Hopsan Brewing’s bryggmäskare Mikael Sabel tog hem silvermedaljen hos domarna i den “tunga” gruppen på årets belgoträff i Uppsala. Ölet som tävlades med heter Be Brave och är en mörk stark belgisk ale. Maltbasen primärt pilsnermalt med ordenliga andelar Munich och Karamellmalt. Sedan 1,6 kg brunt socker som skickade upp original Gravity till 1,098. Efter jäsning stannade Final Gravity på 1.009 vilket gav en smakrik käftsmäll på 12,0 %.

Stolt silvermedaljör på UHBF’s Belgoträff 2019

Länk till resultatlistan

Curacao Brewing Company

Är man på resande fot eller semester så gäller det att finna de lokala små bryggerierna som många av dem gör fantastisk öl.
Nu när 1/3-del av Hopsan Brewing är på paradisön Curacao så insåg vi att det fanns en brewpub någonstans i huvudorten Willemstad. Ett alternativ till diskmedelsölen Presidente och Polar som serverades på krogar och resorter.

Vi kontaktade ägaren och bryggaren Rick innan och kollade om vi kunde få en rundtur. Väl framme så visade det sig att man var kort om personal så det kanske inte skulle funka idag, men efter en stund kom Rick ut i baren och visade oss glatt runt i lokalerna.

All utrustning är från Phsyco Brewing och specialbeställt för CBC’s behov. De brygger normalt 600 liter i stöten och har alltid 4 fasta varianter på tappen (Bohemien Lager, IPA, Brown Ale och en Witbier). På grund av att allting inkl jäst måste flygas in och kylkedjorna är svåra att hålla så använder de torrjäst. Ett stort kylrum för kaggarna och allt de tillverkas säljs enbart i deras egen pub (m.a.o ingen flaskning).

Imponerande var när Rick förklarade kraven på kylning. Han hade en riktigt fet värmeväxlare och frystank. Man måste ha i åtanke att temperaturen på Curacao väldigt sällan understiger 27-28 grader.

Vi provsmakade de 4 fast ölen samt 2 special-öl som var tillfälligt bryggda. Samtidigt som vi gick loss på en BBQ meny.

Som tack för rundvisningen lämnade vi över 2 smakprov från den svenska mikrobryggare som vi gillar. Dels en APA från Poppels och en Ale från Sigtuna Bryggeri.
Det var väldigt uppskattat då de inte hade smakat svensk öl tidigare.

Har ni vägarna förbi Curacao så är detta stället väl värt ett besök!

Carlsberg Visit Center, Köpenhamn …..värt ett besök!

I samband med att vi träffade några internationella kompisar på en samling i Köpenhamn passade vi på besöka Carlsberg.

Oavsett vad man tycker om deras öl så är deras visit center väl värt ett besök. De har en snygg och trevlig beergarden som man kan hänga i. Kan även rekommendera deras flaskmuseum som har typ 20 000 olika flaskor.
Höjdpunkten på vårt besök var en provning av olika öl från Jacobsens Brewery (Carlsbergs craft beer alias). Förutom att det var ett par riktigt goda öl som bjöds så var vår guide både påläst, rolig och informativ. Den ölen som stod ut var Jacobsens Weissbier, en riktigt god veteöl. Bland de bättre vi någonsin druckit (och de har blivit rätt många genom åren).

 

Gammal porter i gammal tunna

OttolundellGöteborgs Beer Week hade mycket intressant att erbjuda men det i vårt tycke mest spännande eventet var en provning av lagrad Porter under ledning av Otto Lundell.

Eventet kallades “Gammal porter i gammal tunna” och beskriver det hela ganska bra. En provning av lagrad porter inuti den bevarande portertunnan som finns utanför det forna porterbryggeriet vid Klippan. Tunnan i sig är värt ett besök. En syn och doft av 200-årig historia.

Det hela började med att en skara förväntansfulla ölentusiaster samlades utanför Hotell Novotels entre där Otto Lundell samlade ihop oss och sedan promenerade vi i samlad trupp till tunnan. Tunnan i sig är ett unikum och att få se den från insidan var i sig värt resan till Göteborg.

Otto Lundell, vår ciceron för eftermiddagen, är en välkänd profil i Porterkretsar. Han är Porterpedagog, öldomare och öl- och dryckeshistoriker tillika Lord vice President vid Porter Drinkers Association. Kunskaperna om porter är det inget fel på och han har en lättsam och trevlig ton när han börjar berätta om porterns historia.

Efter en historisk introduktion så fick vi som referens smaka av “färsk” porter från Carnegie och St Erik’s. Därefter så började smakproven på lagrad porter komma till borden. Var och en av dem ackompanjerad av Otto’s referenser och kunskaper om dess historia.

Det intressanta om man skall sammanfatta är att,

1) Porter lagrad i 10 år är fantastiskt gott
2) Ju äldre en dryck blir, desto mer Madeira-vin smakar den.
Tyvärr så har anteckningarna från kvällen “kommit bort” så exakt vilka drycker och dess ålder kan inte återges, men från minnet så var den äldsta vi provade från 1996.

Oavsett så blir man glad av Porter

20160421_201417

Vill ni veta mer om Porter och dess spännande historia så tveka inte att gå på en föreläsning med Otto.
Kan även vara värt att kolla upp event som sker i Porter Drinkers Association’s regi.

Välkommen

Wapnö Öl & Whisky

Wapno_800För första gången besöker vi Wapnö Öl & Whiskymässa. En mindre men väl arrangerad mässa som hålls i ett intimt gammalt spannmålsmagasin på Wapnö Gård utanför Halmstad.

Hela tillställningen börjar med att vi blev hämtade av en veteran-dubbeldäckare inne vid Halmstad central och utkörda till Wapnö gård. En resa värd en egen artikel. Chauffören i tidstypisk dräkt mötte upp oss. Sedan känslan av att åka “fiskebåt” på land med dunkade 10,4 liters deisel och svajjande som i grov sjö. Väl framme så växlade vi in biljetterna mot en tygpåse och 2 provningsglas (öl och whisky). Inne i spannmålsmagasinet så har ett 30-tal utställare tryckts in, vilket ger en trång och gemytlig atmosfär.

Halmstad BrygghusVi upplever flera höjdpunkter under kvällen. Den första är hos Båstad bryggeri. Dom hade ett upplägg där man kunde prova samma öl i 4 olika varianter som smakade helt olika. Dels som vanlig öl, sedan med förångat skum. När den smakupplevelsen har sjunkit in så serveras en Isbock på samma råvara för att avslutas med en maltsnaps. Mycket uppskattat smakexperiment.

Som vanligt på en mässa träffar man massa trevligt folk och diskuterar allt mellan himmel och humle. Ett intressant samtal hade vi med Kallebryggaren om historisk svensk humle.

Vi slog oss även ner hos det muntra gänget från Halmstad brygghus. Några av Hops’an gänget var på besök hos dem förra sommaren innan de fått sin utrusning på plats. Nu kunde de berätta om all ny utrustning och hur bra de fått det i lokalerna.

Ett annat mindre bryggeri som vi stötte på för första gången var Brygg3an från Halmstad. De brygger på egentillverkad utrustning och har fått fram fler goda och intressanta öl. Deras imperial stout hade bra smaker med intressant torr munkänsla. B3-teamet var ett glatt gäng vilket gjorde att vi hängde i deras bar en bra stund under den senare delen av mäss-besöket.

Som sista anhalt så hamnade vi hos de goa göteborgarna från Ocean. Dem har vi ju stött på förut vid några tillfällen och vi uppskattar deras öl mycket. Lite småtjöt och en Arbetarporter fick avluta mässan för vår del.

Hemresan skulle gå med ovan nämnda dubbeldäckare. Tyvärr hade den tidigare under kvällen “packat ihop” och var inte körduglig. Wapnö’s personal löste detta direkt genom att beställa fri taxi till alla in till Halmstad. Välarrangerat av Wapnö och det märktes att utställarna trivs med det mindre formatet på mässa. Vi återkommer nästa år!

Kvinnlig inspiration

Jessica Heidrich_Monks
Jessica Heidrich – Bryggmästare och inspiratör

Onsdagen den 9 mars så var Hops’ans kvinnliga del, dvs Gunnel, Therese och Jenny samt goda vännen Carin på en inspirationsföreläsning på Monk’s Cafe & Brewery med Jessica Heidrich.

Jessica Heidrich som till vardags är bryggmästare på S:t Eriks bryggeri höll en unik ölprovning där hon tagit med sig 5 olika öl från S:t Eriks bryggeris välsmakande sortiment. Provningen var reserverad för enbart tjejer.
Lite bakgrund om Jessica Heidrich. Hon är mikrobiologen, sommelieren och forskaren som inledde sin bana inom öl som student i Uppsala på 1980-talet, då som hobbybryggare. Idag är hon ett väletablerat namn i branschen med fyra svenska mästartitlar i bryggning och anlitas flitigt som föreläsare och öldomare. Hon är även aktiv i Svenska Hembryggareföreningen, Svenska Ölfrämjandet och Föreningen Sveriges Småbryggerier.

Kl 18:30 så samlades ca 30 förväntansfulla kvinnor i Monk’s Cafes lokaler på Wallinsgatan. Det hela började med att Jessica berättade om sin backgrund inom ölbryggning och sedan på ett snyggt sätt vävde in de 5 olika ölen som skulle provsmakas. Ölen som kom in på borden var alla från St Eriks bryggeri. Den första var deras Lager som finns i standardsortimentet. Sedan följde IPA och Capital IPA, där Hops’ans medlemmar definitivt föredrog den rena IPA:n med dess fina röda ton och balanserade humling.

Efter dessa “standard-öl” så serverades två mer speciella öl som tappades upp från fat i stället för flaskor. Dels en Citra Saison och sist ut en Stout med kraftig lakritssmak. Provsmakningen som helhet var väldigt väl genomtänkt men här kom den stora missen. Citra Saison hälldes upp redan i början av provsmakningen, dvs den var varm och avslagen när den väl skulle provas. Lite amatörmässigt kan man tycka när Jessica med eftertryck säger att den skall serveras kall och ordentligt kolsyrad.

I det hela var den en inspirerande kväll och fler idéer fick fäste som senare kommer omvandlas till recept i Hops’ans receptbok.

Stort tack till Jessica för att hon delar med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter!

St Eriks sortiment
St Eriks