Gammal porter i gammal tunna

OttolundellGöteborgs Beer Week hade mycket intressant att erbjuda men det i vårt tycke mest spännande eventet var en provning av lagrad Porter under ledning av Otto Lundell.

Eventet kallades “Gammal porter i gammal tunna” och beskriver det hela ganska bra. En provning av lagrad porter inuti den bevarande portertunnan som finns utanför det forna porterbryggeriet vid Klippan. Tunnan i sig är värt ett besök. En syn och doft av 200-årig historia.

Det hela började med att en skara förväntansfulla ölentusiaster samlades utanför Hotell Novotels entre där Otto Lundell samlade ihop oss och sedan promenerade vi i samlad trupp till tunnan. Tunnan i sig är ett unikum och att få se den från insidan var i sig värt resan till Göteborg.

Otto Lundell, vår ciceron för eftermiddagen, är en välkänd profil i Porterkretsar. Han är Porterpedagog, öldomare och öl- och dryckeshistoriker tillika Lord vice President vid Porter Drinkers Association. Kunskaperna om porter är det inget fel på och han har en lättsam och trevlig ton när han börjar berätta om porterns historia.

Efter en historisk introduktion så fick vi som referens smaka av “färsk” porter från Carnegie och St Erik’s. Därefter så började smakproven på lagrad porter komma till borden. Var och en av dem ackompanjerad av Otto’s referenser och kunskaper om dess historia.

Det intressanta om man skall sammanfatta är att,

1) Porter lagrad i 10 år är fantastiskt gott
2) Ju äldre en dryck blir, desto mer Madeira-vin smakar den.
Tyvärr så har anteckningarna från kvällen “kommit bort” så exakt vilka drycker och dess ålder kan inte återges, men från minnet så var den äldsta vi provade från 1996.

Oavsett så blir man glad av Porter

20160421_201417

Vill ni veta mer om Porter och dess spännande historia så tveka inte att gå på en föreläsning med Otto.
Kan även vara värt att kolla upp event som sker i Porter Drinkers Association’s regi.

Välkommen

Wapnö Öl & Whisky

Wapno_800För första gången besöker vi Wapnö Öl & Whiskymässa. En mindre men väl arrangerad mässa som hålls i ett intimt gammalt spannmålsmagasin på Wapnö Gård utanför Halmstad.

Hela tillställningen börjar med att vi blev hämtade av en veteran-dubbeldäckare inne vid Halmstad central och utkörda till Wapnö gård. En resa värd en egen artikel. Chauffören i tidstypisk dräkt mötte upp oss. Sedan känslan av att åka “fiskebåt” på land med dunkade 10,4 liters deisel och svajjande som i grov sjö. Väl framme så växlade vi in biljetterna mot en tygpåse och 2 provningsglas (öl och whisky). Inne i spannmålsmagasinet så har ett 30-tal utställare tryckts in, vilket ger en trång och gemytlig atmosfär.

Halmstad BrygghusVi upplever flera höjdpunkter under kvällen. Den första är hos Båstad bryggeri. Dom hade ett upplägg där man kunde prova samma öl i 4 olika varianter som smakade helt olika. Dels som vanlig öl, sedan med förångat skum. När den smakupplevelsen har sjunkit in så serveras en Isbock på samma råvara för att avslutas med en maltsnaps. Mycket uppskattat smakexperiment.

Som vanligt på en mässa träffar man massa trevligt folk och diskuterar allt mellan himmel och humle. Ett intressant samtal hade vi med Kallebryggaren om historisk svensk humle.

Vi slog oss även ner hos det muntra gänget från Halmstad brygghus. Några av Hops’an gänget var på besök hos dem förra sommaren innan de fått sin utrusning på plats. Nu kunde de berätta om all ny utrustning och hur bra de fått det i lokalerna.

Ett annat mindre bryggeri som vi stötte på för första gången var Brygg3an från Halmstad. De brygger på egentillverkad utrustning och har fått fram fler goda och intressanta öl. Deras imperial stout hade bra smaker med intressant torr munkänsla. B3-teamet var ett glatt gäng vilket gjorde att vi hängde i deras bar en bra stund under den senare delen av mäss-besöket.

Som sista anhalt så hamnade vi hos de goa göteborgarna från Ocean. Dem har vi ju stött på förut vid några tillfällen och vi uppskattar deras öl mycket. Lite småtjöt och en Arbetarporter fick avluta mässan för vår del.

Hemresan skulle gå med ovan nämnda dubbeldäckare. Tyvärr hade den tidigare under kvällen “packat ihop” och var inte körduglig. Wapnö’s personal löste detta direkt genom att beställa fri taxi till alla in till Halmstad. Välarrangerat av Wapnö och det märktes att utställarna trivs med det mindre formatet på mässa. Vi återkommer nästa år!

Havtorn som smaksättare

posted in: Bryggningar | 11
20160312_121448
Beerstileben

Vi har varit sparsamma med att hälla i en massa “konstiga” ingredienser i ölen vi brygger. Den generella inställningen är att öl är öl och tillverkas principiellt av av korn, humle, vatten och jäst.
Men ingen regel som inte har undantag, vi har provat flädersmaksättning som smakade bra, dock inte mycket fläder och vi har tidigare gett oss på att smaksätta med havtorn med lyckat resultat.

Så denna vårfina och soliga helg i Uppsala tog vi fram den mindre Braumeistern och genomförde en dubbel-bryggning. Helgen till ära så hade vi Göran och Carin med som gästbryggare.
Dag 1: Spring Delight
Dag 2: Sea Buckthorn

Först ut på fredagen så bryggde vi en ljus Spring Delight som är en “vardags-ale”. Skall passa som törstsläckare till våren och försommarens gräsklippningar. Bryggningen avlöpte väl och framåt eftermiddagen kunde vi hälla över en vackert ljusgul vört ner i jästunnan. Inga konstigheter och trumpeter, bara ett väl utfört brygghantverk helt enkelt.

På lördagsmorgononen så lyser solen från klarblå himmel och det var återigen dags att skapa en Hops’an Sea Buckthorn där vi smaksätter med havtorn. Förra gången vi använde havtorn så var det ett relativt osilat och okoncentrerat extrakt av havtorn som blandades i efter kokslut och kylning. Resultatet blev en öl som smakade väl av havtorn men som också fick en lager av “restprodukt” som lade sig överst i flaskorna. Med andra ord, smakade bra men såg inte lika aptitligt ut.

20160312_121507
Göran njuter av en Belgian blond och vårsolen
20160311_133556
Tessan är redo att hälla i bittergivan. Ett krävande jobb!

Så denna gång ändrar vi i processen. Först så värmdes havtornsbären upp kort (ej kok). Sedan in i en matberedare och finkrossades. Därefter så silades extraktet noggrant. Efter det så ställdes de krossade bären kylskåp i 2 dygn för att få till en separation. Slutligen så ställdes bunken in i frysen för att förenkla borttagningen av icke önskvärt fruktkött mm.
Ytterligare en skillnad från förra havtornsbryggningen så tillsatte vi denna gången havtornextraktet 5min före kokslut tillsammans med luktgivan. Brygden i övrigt är en mellanmörk ale med Pale malt bas, ca 20% Vienna malt och en stöt med Caramunich III för färgen. Single hop med Simcoe.

En sak som vi upptäckte efter jäsningen var att vi fick en mycket bättre utjäsning än vad vi förväntat oss. Jästen käkade ner till 1.006 så ölen hamnade tillslut på 6%. Vi antar att detta är på grund av det extra fruktsocker som kom med via havtornsextraktet.

 

I skrivande stund har jäsningen precis avslutats och flaskorna står för kolsyrning. Om en vecka vet vi om det blivit ett lyckat resultat, men provsmakningen av grönölet gav positiv indikation.

 

Sea Backthorne