English Country Bitter, semester i Frösakull, då kommer Hops´an original teamet på besök (Jenny, Jocke, Tessan och Magnus) till Gunnel och mig och för att brygga en god öl och umgås. Eftersom vi inte har samma möjligheter till temperatur reglering i Frösakull så fick det bli en engelsk ale. Ölen fick stå i jäskärlet ett par extra veckor då vi åkte hem innan jäsningen var färdig, de extra veckorna resulterade i en FG på 1.010 vilket är enligt plan. En pale ale som serveras från fat kallas för bitter, trots att smaken inte behöver vara så besk som namnet antyder. Ibland är bitter mörkare och svagare än engelsk pale ale, men inte alltid. Ölen har en humlekaraktär som ger aromer av citrus, fläder och tropisk frukt.
London Pride i våra hjärtan
Det finns dom där ögonblicken då man testat ett helt gäng skumma och konstiga IPA:or och bara vill skrika: GE MIG EN VANLIG HEDERLIG ÖL!
När det händer landar man ofta med en engelsk ale. Bland alla ales som finns så måste man någonstans erkänna att Fuller’s vet hur man brygger dem. Deras ESB är alltid uppskattad och London Pride är en törstsläckare av rang. Vi kunde inte motstå att försöka oss på en klon på denna ädla dryck.
Receptet bygger på ett inlägg om London Pride upphittat på nätet där Fuller’s vd John Keeling bl.a pratar om hur London Pride tillverkas och vad den innehåller.
I original receptet används en smaksättande humle (15 minuter kvar av koket) vid naman Northdown som vi inte fick tag i på, denna ersattes av Challanger, volymen uppräknad för att nå samma alfasyra
På Uppsala Hembryggareförening’s vårpub fick denna öl toppen betyg av alla som smakade den. En av medlemmarna som brygger mycket engelsk öl ville inte bara ha sett smakprov utan ville ha ölen som middagsöl vilket han förstås fick. Enda förändringen som föreslogs var att ha lite mer kolsyra i ölen för att få till en exakt kopia.
Första batchen är redan uppdrucken. För några veckor sedan bryggde vi en uppskalad version som idag gick på fat (och några flaskor som skall användas som presenter).
Rabarber Saison
Rabarber Saison, Recept baserat på tidigare bryggd Olivia saison samt recept i boken Kreativ ölbryggning, har reducerat mängden rabarber till 1,6 kilo (från 10 kilo enligt original recept) bibehåller dock mängden akacia honung. Rabarbern tärnas och läggs i frysen, tas fram ca 5 timmar innan den tillsätts i jäskärlet, rabarbern läggs i blöt i starsan ca 10 minuter innan den tillsätts i jäskärlet. Ölen jäste ut normalt men tyvärr smakade ölen som en äkta suröl (!) och inte blev det bättre av att jag gjorde en ”Coldcrush” där ca 7 liter frös till is och inte kom med till kolsyresättningen. Testade ett par glas men den gick bara inte att dricka så det fick bli att ”vaska” den.