Whats with wheat, avslutade månaden med att äntligen brygga en vete öl, hittade receptet på en öl sida och då ölen fick mycket beröm så den ville jag testa. Med bara 5 kilo malt fanns det ingen risk för att bryggningen skulle krångla så det behövdes inga risskal eller liknande för att inte få en för kompakt ”maltpipa”. Använde en jäst som ger den unika och kryddiga weizen-karaktären, ölen är rik på kryddnejlika, och banan. Hög utjäsning ger en frisk avslutning. Presenterade denna öl med milda och friska smaker på UHBF höst puben och fick mycket bra kritik då banan smaken verkligen kommer fram vilket många andra bryggare har haft problem med att få fram.
Palindrom öl, API – IPA
Palindrom öl, API – IPA, den andra bryggningen (en garage IPA) blev en riktigt QA (quality assurance) test då hela Fresenius Kabi QA avdelning var med och bryggde. Alla steg i bryggprocessen fick förklaras och all dokumentation kontrollerades (in i minsta detalj) om och om igen. Bryggningen gick utan några som helst problem och all dokumentation godkändes. Avdelningen kom fram till att ölen skulle heta Palindrom öl, API – IPA då anledningen heter API och palindromet på detta är IPA. Lågt OG men mycket bra utjäsning gav en ABV på 6,6 %. Ölen är baserad på en tidigare brygd IPA där jag rensade lite i humlekorgen, färgen är gyllengul till bärnstensfärgad, innehåller en blommig humledoft med arom av citrus och tropisk frukt. Ölen har en balanserande maltighet, med en torr, besk och lätt maltkropp. Använda humlesorterna ska ge toner av citrus och tropisk frukt.
London Pride
London Pride, augusti månad började med att vi i Frösakull fick främmande av Pia och Jussi som gärna ville brygga en öl, sagt och gjort, under bar himmel bryggde vi en London Pride samtidigt som vi gjorde en ”beer can chicken” på grillen. Lite lågt SG värde men en bra utjäsning gav ett ABV på 5,2 %. Ölen fick en förväntad mörk bärnstens färg, har en medelhög beska och smakar lite malt samt ett inslag av torkad frukt, knäck och bröd, perfekt.