Vi har varit sparsamma med att hälla i en massa “konstiga” ingredienser i ölen vi brygger. Den generella inställningen är att öl är öl och tillverkas principiellt av av korn, humle, vatten och jäst.
Men ingen regel som inte har undantag, vi har provat flädersmaksättning som smakade bra, dock inte mycket fläder och vi har tidigare gett oss på att smaksätta med havtorn med lyckat resultat.
Så denna vårfina och soliga helg i Uppsala tog vi fram den mindre Braumeistern och genomförde en dubbel-bryggning. Helgen till ära så hade vi Göran och Carin med som gästbryggare.
Dag 1: Spring Delight
Dag 2: Sea Buckthorn
Först ut på fredagen så bryggde vi en ljus Spring Delight som är en “vardags-ale”. Skall passa som törstsläckare till våren och försommarens gräsklippningar. Bryggningen avlöpte väl och framåt eftermiddagen kunde vi hälla över en vackert ljusgul vört ner i jästunnan. Inga konstigheter och trumpeter, bara ett väl utfört brygghantverk helt enkelt.
På lördagsmorgononen så lyser solen från klarblå himmel och det var återigen dags att skapa en Hops’an Sea Buckthorn där vi smaksätter med havtorn. Förra gången vi använde havtorn så var det ett relativt osilat och okoncentrerat extrakt av havtorn som blandades i efter kokslut och kylning. Resultatet blev en öl som smakade väl av havtorn men som också fick en lager av “restprodukt” som lade sig överst i flaskorna. Med andra ord, smakade bra men såg inte lika aptitligt ut.
Så denna gång ändrar vi i processen. Först så värmdes havtornsbären upp kort (ej kok). Sedan in i en matberedare och finkrossades. Därefter så silades extraktet noggrant. Efter det så ställdes de krossade bären kylskåp i 2 dygn för att få till en separation. Slutligen så ställdes bunken in i frysen för att förenkla borttagningen av icke önskvärt fruktkött mm.
Ytterligare en skillnad från förra havtornsbryggningen så tillsatte vi denna gången havtornextraktet 5min före kokslut tillsammans med luktgivan. Brygden i övrigt är en mellanmörk ale med Pale malt bas, ca 20% Vienna malt och en stöt med Caramunich III för färgen. Single hop med Simcoe.
En sak som vi upptäckte efter jäsningen var att vi fick en mycket bättre utjäsning än vad vi förväntat oss. Jästen käkade ner till 1.006 så ölen hamnade tillslut på 6%. Vi antar att detta är på grund av det extra fruktsocker som kom med via havtornsextraktet.
I skrivande stund har jäsningen precis avslutats och flaskorna står för kolsyrning. Om en vecka vet vi om det blivit ett lyckat resultat, men provsmakningen av grönölet gav positiv indikation.
Mikael
Hei.
Hvordan vart resultatet av dette havtorn øl?
Har nettopp høstet store mengder med tindved(havtorn) her i Trøndelag og leter med lys og lykte etter ett bra recept.
Mikael
I venten på tilbakemelding på forrige post så satte jag en sats.
Ølet blev klart og fint men uten noen nevnverd smak av tindveden(havtorn).
Da 50ml hørtes lite ut så brukte jag ca 200ml ren saft fra bær men dette var alt for lite.
Tenker att 0,5-1 L saft fra bær må til.
Det vart en fin lys ale av satsen min.
Magnus
Hej Mikael,
Sorry, jag såg inte din första post.
Vi har samma erfarenhet som dig. Vi var för försiktiga med mängden. Dock skall sägas att de 50ml var krossade/malda bär som vi sedan pressade saft ur.
När vi provsmakade innan kolsyrning kunde vi förnimma smak av havtorn. Men sedan flaskorna lagrades ett par veckor så var havtornsmaken i prinpic borta.
Vi hade nog tänkt att 3-dubbla men när jag läser ditt inlägg så inser jag att det inte heller räcker till.
Låt oss återkomma när det är dax för nästa havtornsbryggning!
Mikael
Hei.
Etter litt lagring (snart 2 måneder på flaske)så kommer smaken på ølet som jag satte.
Tenker noen sted mellom 3-4 dl med saft blir bra.
Ølet vart litt flatt (lite kullsyre) om det kommer fra oljen i bærene eller fra att jag stillte flaskene litt for kjølig skall jag la vare usagt.
Magnus
Vi har haft mycket diskussioner i sällskapet det senaste kring att tillsätta bär av olika sorter.
Efter en lyckad bryggning av Blackcurrent saison så är vår slutsats att man inte får vara för feg. Vi har helt enkelt inte tagit i ordentligt. Framåt sommaren planerar vi att kör havtorn igen och då kommer vi trycka på rejält, något i stil med 500ml.
Hoppas att din flaskor tog sig och att kolsyran kom efter lite varmare lagring.
Brygg väl!
Jesper
Hej!
Vi överväger med att göra ett första test med havtorn så mycket tacksamt att läsa diskussionen om mängd. Vi har samma erfarenhet av alla bär utom vinbär som lämnar mycket smak.
Fråga: Känner ni att havtornen lämnat någon kännbar syra i ölet? (Vår erfarenhet av vinbär i öl var att de nästan upplevdes som en berliner pga. att bären gjorde ölen så sur på ett mycket trevligt sätt)
Mvh Jesper, Vara Bryggeri
Magnus
Hej Jesper,
Sorry för väldigt sent svar. Hade helt missat din post.
Nu var det ett tag sedan vi körde havtorn, men vad jag kan se från våra smaknoteringar så ger havtorn mindre syra än andra “bär-öl” vi provat.
Något vi noterade var att vi fick en avlagring i flaskorna som flöt upp till ytan, inte alls optimalt då det såg mindre aptitligt ut. Dock blev ölen som sådan god men vi kommer nog inte utforska havtorn-tråden mer.
Tobias Alex-Petersen
Hej, vi testade ert recept men med kraftigt ökad havtorns-mängd och tyckte resultatet faktiskt blev riktigt bra.
Vi bryggde med ca 1Kg Havtorn (självplockade, vikt av bara bär) krossade och tillsatta som de är 5 minuter innan kokslut. Bären var frusna på hela grenar innan de rensades precis innan bryggningen och 1 Kg är vikten av de rensade bären altså.
Havtornen finns definitivt med i smakbilden men tar inte över och visst ger de en viss syrlig ton men den är inte för mycket vid den här koncentrationen och det smakar fortfarande som en ale men med inslag av havtorn.
Vi kunde inte konstatera någon avlagring i flaskorna direkt utan resultatet blev ett relativt rent öl med en väldigt fin bärnstensfärg.
Tack annars för receptet och det är något vi ev. kommer brygga igen.
Magnus
Vi fick också till en klar öl utan avlagringar denna andra bryggning, så vi får anta att vi gjorde något “dumt” första gången. Kul att ni fick till det och att er bryggd smakade bra! Happy brewing!
Kjell Aleklett
Hej!
Inför Belgoträffen den 28 januari 2023 tänkte jag brygga en Saison med smak av bl a havtorn. Grannen har en stor buske med bär som han själv inte tänker skörda. Förutom Havtorn tänker jag tillsätta pomeransskal. Vad tror du om denna smakkombination.
mvh Kjell
Magnus
Hej Kjell,
Vi har helt missat din fråga, ber om ursäkt!
Vet inte om vi träffades på Belgoträffen, var många nya ansikten för mig.
Hoppas din bryggd blev bra. Hade jag svarat tidigare så skulle svaret varit att det fanns risk att din kombo skulle bli för besk.
Vi har med framgång blandat havtorn med persika. Även med gurka som blev intressan.
Du meddela hur din blev.
MVH
Magnus